Huszár Lajos Éremtár, Gyöngyös

Magyarország 1000 éves története érmeken és emlékérmeken - egy különleges kiállítás Gyöngyös belvárosában

A hónap érme: emlékérem Buda felszabadítására 1686-ból


  A Huszár Lajos Éremtár 1013-as számú darabja egyike annak a 12 db éremnek, melyek gyűjteményünkben Buda 1686-os felszabadítását örökítik meg.

  A budai vár visszavételéhez kapcsolódó érmeket már 1686-ban, az ostrom évében is készítettek. Több helyen, több fajta anyagból (az aranytól a préselt fáig), különböző felkészültségű mesterek keze alatt születtek ezek a jól sokszorosítható kisplasztikák. Az érmek ilyen gyors megjelenését nem pusztán az európai összefogásból eredő hadisiker indokolta. Az érem, könnyen hordozható, fémre rögzített hírforrás volt, a kor kommunikációs eszközeinek egyike. A török hosszú időn át nagy veszélyt jelentett egész Európára, a budai győzelem pedig bebizonyította, hogy a szultáni sereg sem legyőzhetetlen. Egy-egy ilyen siker valamiféle rögzítése tovább buzdított a török elleni harcra. Ezt igazolja az is, hogy sok, elsősorban olcsóbb anyagból készült érmet találtak hadifelszerelésre erősítve, illetve fülekkel ellátva: a katonák a további harcokban védelmet nyújtó, szerencsét hozó amulettként viselték.

budafelszabaditasara.jpg

 A bemutatott érem a korszak két legismertebb nürnbergi vésnökének, Georg Hautschnak és Lazarus Gottlieb Lauffernek az alkotása. (Előbbi az előlap, utóbbi a hátlap tervezője.) Az éremképek a barokk éremművészetben megszokott allegorikus kompozíciók. Az előlapon LEOPOLDO VLTORE RESVRGES (Lipót bosszút állva ismét felkel) körirat olvasható. Középen római öltözetben I. Lipót császár, akit egy angyal koronáz meg. A császár egyik lábával a lehanyatló török félholdon áll, jelezve ezzel katonai sikereit. Kardjával a kezében az előtte térdeplő Hungária felé fordul, akinek az oldalán pajzs látható LUDOVICUS REX UNGAR felirattal. (Utalás II. Lajosra, az utolsó magyar királyra, aki még egész Magyarország felett uralkodott.) Hungária felé egy másik angyal tart, kezében kettős kereszttel és kehellyel, utalva arra, hogy az ország ismét a kereszténységé. A szelvényben RESTITUTORI VNGARIAE OB BVDAM RECEPTAM MDCLXXXVI olvasható. (Magyarország helyreállítója Buda visszavételéért 1688). A hátoldalon Buda ostromának egy részlete látható: miközben minden oldalról ágyútűz zúdul a megerősített Budára, a város lángokban áll. Az egész jelenet fölött a császári korona. A körirat: HOS FORNAX ARDET IN USUS (A kemencénk be van fűtve).

  A török elleni felszabadító háború nem ért véget Budánál. A következő mintegy másfél évtized az 1699-es karlócai békekötésig újabb és újabb összecsapásokat - és legtöbbször sikereket - hozott. Ezekről pedig rendre emlékérmek születtek, melyekből sajátos módon összerakható az egész felszabadító háború krónikája.


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 64
Tegnapi: 167
Heti: 974
Havi: 2 800
Össz.: 945 925

Látogatottság növelés
Oldal: A hónap érme 2008 július-augusztus
Huszár Lajos Éremtár, Gyöngyös - © 2008 - 2018 - eremtar.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen honlap készítő az Ön számára is használható! A saját honlapok itt: Ingyen honlap!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: 258 eves ermek maria theresia - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »